Bilim insanları, olumsuzluğun kanseri büyüttüğünü kanıtladı

Sen de herkes gibi zaman zaman olumsuz duygular yaşayabilirsin. Ancak bunların sağlığın üzerindeki etkilerini ve zararlarını öğrendikten sonra, kesinlikle bundan kurtulmanın yolunu bulmaya çalışacaksın.


Ne zaman sinirlensek, bir şeyden pişman olsak veya kafadaki kötü anıları hatırlasak, bedenimiz de ruhumuz gibi acı çeker. Bu tür olumsuz duygulara odaklanmak uzun vadeli hastalıklara neden olabilir.


Çözüm ne? Bağışlama


Affetmek zayıflığın, başarısızlığın veya boyun eğmenin işareti değildir. Bu toplumun yanlış düşüncesidir. Bu aslında güçlü kişiliklerin niteliğidir.


Greater Good Science Merkezi, “Psikologlar affetmeyi tipik olarak, size zarar veren bir kişi veya gruba karşı küskünlük, nefret veya intikam duygularını bırakmak için bilinçli, kasıtlı bir karar olarak tanımlarlar. Gerçekten affedilmeyi hak edip etmedikleri önemli değil."


Yine de affetmek bir olay değil, bir süreçtir . Bu da kararlı bir affetme ile duygusal affetme arasındaki farkı açıklar.



Söz konusu ayrım şu şekildedir

Kararlı şekilde affetmek, uzlaşmaz bir tutuma direnmek ve bir faile farklı tepki vermek için davranışsal bir niyettir.


Duygusal affetme, olumsuz duyguların diğer olumlu yönelimli duygularla değiştirilmesidir. Duygusal bağışlama, psikofizyolojik değişiklikleri içerir ve sağlık  üzerinde doğrudan ve daha büyük olumlu etkilere sahiptir."


Journal of Behavioral Medicine = Davranış tıppı dergisi, bağışlayıcı bir kişiliğin daha iyi öznel ve psikolojik iyi oluş deneyimlediğini doğrulayan bir çalışma yayınlamıştır.


Ve diğer çalışmalar, bağışlama ile

-daha iyi uyku kalitesi,

-daha az yorgunluk,

-daha iyi uyku kalitesi,

-daha az ilaç kullanımı,

-daha iyi fiziksel semptomlar ve

-daha az somatik şikayet arasında bir ilişki bulunmuştur.


Aynı zamanda affetmek kalp sağlığında da yardımcı olmaktadır.


American Journal of Cardiology'de yayınlanan bir araştırmaya göre affetmek kalbi koruyucuyken, öfke ve diğer olumsuz duygular kalbe zarar verir.


Araştırmacıların vardığı sonuç şuydu:

Hope College'ın psikoloji bölümünden araştırmacılar, olumsuz duyguların etkilerini analiz etmeye çalıştılar ve bu nedenle 35 kadın ve 36 erkek katılımcıyla bir deney yürüttüler.


Katılımcılardan acı verici deneyimlerini ve kırgınlıklarını hatırlamaları istendi, araştırmacılar ise yüz kas gerginliğini, kalp atış hızını, kan basıncını ve ter bezi aktivitelerini değerlendirdi.


Ardından katılımcılardan suçluyu gerçek hayatta nasıl affedeceklerini hayal etmelerini istediler.


Ve bu "hayali bağışlamanın, algı üzerinde daha fazla kontrole ve daha az strese neden olduğunu" buldu.


Bu, olumsuz duyguların stresi ve teri artırdığını, bağışlamanın ise yüz kaslarını gevşettiğini ve kan basıncını düşürdüğünü gösterdi.

"... kronik bağışlayıcı olmayan tepkiler sağlığa zararlı olabilirken, bağışlama sağlığı iyileştirebilir" şeklinde devam ettiler.


Ayrıca, Amerika Kanser Tedavi Merkezleri Cerrahi Şefi Dr. Steven Standiford "affetmemeyi" tıp kitaplarında bir hastalık olarak listelendiğini söylüyor. Affetmeyi reddetmenin hastalığa yol açabileceğini iddia ediyor.


Affetmek kanseri önlemeye de yardımcı olabilir. The Forgiveness Project'in yazarı Dr. Michael Barry, kanser hastalarının yüzde 61'inin bağışlama ile ilgili sorunları olduğunu tahmin ediyor.


Vücüdümuzda Kanseri öldüren "doğal öldürücü hücreler" vardır. Killer = Katil hücreler. Bunlar kanserli hücrelere saldırıyor ve kanseri önlüyor. İnsanda derinden gelen kötü duygular ise öfke ve nefretle birlikte kronik bir korku hastalığına sebep oluyor. Bu hastalık aşırı adrenalin ve kortizol üretir ve sonuçta Katil Hücrelerin oluşumunu azaltır. Sonunda insan kansere savunmasız kalır.



affetmek ve unutmak iyi insanların intikamıdır (Schiller)


Kendi iyiliğin için - Kötüleri kurtarmak için değil


Affetmek çok kolay olabilir. Bunun bir suçluyu suçundan kurtarmakla hiçbir ilgisi yoktur, sadece kendinizi sonsuz bir kurban olmanın yükünden kurtarmakla ilgilidir.


Bu nedenle, acı verici hatıralardan nasıl kurtulacağını öğrenmeli ve yaşam boyunca hepimizin hata yapan insanlar olduğunu anlamaya çalışmalıdır.


Ancak bunu yapmadan önce, küskünlüğün yükünü çok uzun süre taşıdığınız için kendinizi bağışlamalısınız.


Geçmişi bırakın, geçmişten gelen olumsuz duygulardan kurtulmaya çalışın, kendinizi hiç olmadığı kadar sağlıklı ve rahat hissedeceksiniz.



Yorumlar

yorumunuz iletilmiştir