Bahçemizde olması gereken 12 şifalı bitki

Kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz şifalı bitkiler, ilaç tedavisine iyi bir alternatif olabilir.

Bazı şifalı bitkilerin belirli hastalıkları tedavi etmek için kullanıldığı söylenirken, bazılarının da düzenli kullanıldığında sağlığımız üzerinde olumlu etkileri vardır. İkinci gruba ait birçok şifalı bitki, tatlandırıcılar olarak mutfaklarımıza girmiştir. Şifalı bahçeniz ideal olarak hem kullanımı pratik hem de bakımı kolay bitkilere sahip olmalıdır. 

Bu yazı için hazırlanan Bitkiler hem hızlı büyür, hem kolay büyütülür ve özel bakım da istemez. Erişilebirliği de basittir. Buna rağmen etkileri çok büyüktür.

İşte kullanımı kolay bazı şifalı bitkiler için kullanışlı bir rehber:

1) Aloe Vera

Aloe Vera'nın cilt dostu bir bitki olduğu bilinmektedir. Herkesin faydalanabileceği şifalı bir bitkidir. Ayrıca güvenlidir ve kullanabilmek için herhangi bir özel hazırlık çalışması gerektirmez. Her bahçe için "olmazsa olmaz" bir bitkidir. İster toprakta olsun ister Saksıda büyütün ama mutlaka Aloe Vera‘nız olsun.

Aloe Vera, don tehlikesi olmayan daha sıcak bölgelerde güneşli yerlerde mükemmel bir şekilde yetişir. Bu sulu, kuraklığa dayanıklı bitki çok az bakım gerektirir ve fakir topraklarda büyür. Kök fidanlarıdır, bu nedenle güvenilir bir tedarikçi olarak sadece bir veya iki bitki ile başlayabilirsiniz. Aloe vera bitkilerinin farklı türleri vardır. Hepsinin yenilebilir olmadığını veya tıbbi özelliklere sahip olmadığını unutmayın.

Olgun yaprakların jel benzeri, renksiz özü, küçük kesikler ve yanıkların yanı sıra kuru, iltihaplı veya egzama veya diğer cilt hastalıklarından zarar görmüş ciltlerde kullanılabilir. 

Anti-inflamatuar ve hafif antimikrobiyal etkileri olan mükemmel bir nemlendiricidir . Bitkiti yiyebilirsiniz. Düzenli kullanım kabızlığı önleyebilir ve ülseratif kolit ve irritabl bağırsak sendromu gibi diğer sindirim sorunlarını giderebilir.
Aloe Vera Jel - hazırlanışı

Saksıda Aloe Vera

2) Nane

Nane ve su nanesinin bu doğal melezi, diş hijyeni ürünlerinde, ağız spreylerinde, yatıştırıcı balzamlarda ve şekerlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Belki de insanlar tarafından kullanılan en eski şifalı bitki . Naneyi, bitkiye her zaman bol su sağlanan bahçenin bir bölümüne dikin ve yayılması için bolca alan bırakın.

Mide rahatsızlığını yatıştırmak ve gazın neden olduğu ağrı ve rahatsızlığı gidermek için bir avuç nane yaprağından bir çay demleyin . Seyahat ederken her zaman yanınızda birkaç dal nane bulundurun. Ara sıra onları koklayın. Hareket hastalığına bağlı bulantı ve kusmayı önleyebilir.

Nane ailesinin diğer birçok aromatik üyesinde olduğu gibi nanede de bol miktarda bulunan aktif bileşen mentol , cilt üzerinde serinletici bir etkiye sahiptir . Yapraklarını, cilt alerjilerinden ve iltihaplı durumlardan kaynaklanan kaşıntı ve yanmayı gidermek için cildinize koyun. Ağrı kesici, Baş ağrılarını ve kas spazmlarını giderici etkisi vardır.

kurutulmuş Nane yaprakları tozu

Nane Çayı

3) Kekik

Küçük, aromatik yaprakları olan bu çok yıllık bitki, herhangi bir şifalı bitki koleksiyonuna mükemmel bir ektir. Kekik, güneşli yerlerde kolayca yetişir Kayalar ve Taşlar arasında büyür, yazın sıcağına ve kışın dona cesurca dayanır. Kekik'in kendine has kokusu, en ufak bir dokunuşta açığa çıkan timol içeren uçucu yağdan gelir. Birçok bitki bu güçlü fenolik antiseptik bileşiği içerir, ancak kekik yağı %50'den fazla timol içeriğine sahiptir.

Ağız kokusu ve ağız yaralarından kurtulmak için bir kekik infüzyonu kullanarak gargara yapın. Bademcik iltihabı ve larenjit (Gırtlak İltihabı)‘na yardımcı olabilir. Boğaz enfeksiyonlarını azaltmak için boğaza taze, ezilmiş kekik sürün. Buharları solumak sinir yorgunluğunu azaltır.

Kekiğin ana kullanımı solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisindedir. Bronşit, tıkanıklık, astım ve boğmacayı gidermek için kekik özü ağızdan alınır.

kekik

taze kekik

4) Biberiye

Biberiye daha çok ormansı bir çalıdır, ancak tıbbi ve mutfak kullanımları için bitki bahçesinde bir yer hak eder. Diğer nane bitkilerine benzemese de bu bitki ailesine aittir. Biberiye uzun zamandır şifalı bir bitkidir, ancak şifalı bahçemizde belirli problemler için değil genel sağlık ve esenlik için kullanılır.

Uzun zamandır hafıza otu olarak biliniyor . Son araştırmalar bu iddiayı desteklemektedir. Bitkideki bazı içerikler beyin hasarını ve nörodejenerasyonunu önlemede olumlu bir etkiye sahiptir. Bu peptitler Alzheimer hastalığında rol oynar.

Biberiye yağı ayrı çalışmalarda araştırılmıştır, bilişsel işlevi geliştirir ve beynin yaşlanmasını yavaşlatır . Kanser tedavisindeki potansiyeli de umut vericidir.

Bahçede aromatik bir çit oluşturmak için bir saksı biberiye veya arka arkaya birkaç bitki dikin. En fazla faydayı sağlamak için yapraklarını düzenli olarak yemek pişirmede ve bitki çaylarında kullanın.

bahçede biberiye

taze ve kurutulmuş biberiye

5) Papatya

Dinlendirici çay yapabilirsin. Huzursuz zihin, ve kolikli bebeklere Papatya çiçeğiyle yapılmış çay iyi gelir, sakinleştirir. Pek çok kültürde ve pek çok rahatsızlık için yaygın kullanımı, güvenliği ve etkinliğinin yeterli kanıtıdır.
Papatyanın birden fazla çeşidi var ama bizim istediğimiz Roma papatyası "Chamaemelum nobile". Bu tüylü bitkinin ince bölünmüş yaprakları ve parlak sarı merkezleri olan beyaz, papatya benzeri çiçekleri vardır. Ancak bu açıklama, onu ayırt etmeye pek yardımcı olmuyor. Bu nedenle bitkilerin tanımlanmasında tıbbi bilimsel isimler önemlidir.
Papatya yetiştirirseniz, taze çiçek başlarından çay yapabilir veya daha sonra kullanmak üzere kurutabilirsiniz. Bir kaseye bir avuç çiçek koyun ve çiçeklerin üzerine kaynar su dökün. İnfüzyonu 15-20 dakika bekletin, sonra boşaltın. Endişeli veya huzursuz hissettiğinizde veya uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız yatmadan önce bu sakinleştirici içecekten bir fincan için.
Bir veya iki yemek kaşığı, kolik ağrısı veya mide rahatsızlığı olan bebekleri ve küçük çocukları yatıştırmalıdır. Aftları gidermek için gargara yapmak için kullanın . Soğutulmuş papatya çayı ile günde birkaç kez egzamadan etkilenen cilt bölgelerini ıslatın.

kurutulmuş Papatya

kurutulmuş Papatya ve Papatya yağı

6) Aynısefa çiçeği (Caendula officinalis)

Sarı ve turuncu çiçekleri ile kadife çiçeği, herhangi bir bahçeye harika bir ektir. Toprak verimliliği veya pH konusunda çok talepkar olmayan, tohumdan kolayca yetiştirilebilir ve bulunduğunuz iklim bölgesine bağlı olarak yıllık veya çok yıllık olarak yetiştirilebilir.

Yenilebilir çiçekler ciltle ilgili hemen hemen her sorunu tedavi etmek için kullanılabilir. Güneş yanığını yatıştırmak ve ciltteki sivilceleri gidermek için yaprakları kullanın. Kesikler ve morluklar üzerinde kadife çiçeğini antiseptik olarak kullanın. Çatlak ve kesiklerde kullanıldığında kanamayı durdurur ve iltihabı azaltır. Birçok cilt merhemi, aktif bileşen olarak Aynısefa çiçeği özü içerir. Çiçeklerden yapılan çay varisli damarlara yardımcı olur ve sindirim problemlerini giderir.

Diğer Adları: Altuncuk, Kandil çiçeği, Sarıpat, Şamdan çiçeği
Yöresel Adları: Portakal nergisi

7) Adaçayı (Salvia officinalis)

Aalvia ailesinin bitkileri, aile adlarından da anlaşılacağı gibi, uzun bir tıbbi kullanım geçmişine sahiptir. Salvia officinalis, yemek pişirmede ve iyi bir sebeple kullanılan biraz kalın ve uzun grimsi-yeşil yapraklara sahip yaygın adaçayıdır. İştahı iyileştirebilir ve şişkinliği önleyebilir.

Bu bitkinin kadınlar üzerinde hormon düzenleyici etkileri vardır. Yapraklardan bir çay, adet öncesi sendromu ve menopoz ile ilişkili dismenore ve semptomları hafifletebilir. Bir adaçayı infüzyonunun solunması, astım da dahil olmak üzere solunum yolu rahatsızlıklarından kurtulma sağlar. Ayrıca aşırı terlemeyi ve tükürük salgısını azaltır. Adaçayı sinir koruyucudur ve Alzheimer, bunama ve depresyon tedavisinde kullanılır.


8) Lavanta

Bu bitki tek başına minik çiçeklerinin enfes kokusu için buna değer, ancak terapötik olarak bir ruh hali yükseltmesi olarak kullanılabilir. Bu çiçeklerin kokusunu içinize çekmek baş ağrısı ve depresyondan kurtulmanız için yeterlidir. Çiçeklerden elde edilen uçucu yağ aromaterapide önemli bir yere sahiptir.

Banyo suyuna bir avuç lavanta çiçeği ekleyin veya Rahat bir uyku için yastığınızın altına bir torba kurutulmuş lanvanta koyun. Ayrıca sivilcelere karşı çalışır ve yara iyileşmesini hızlandırır.

Lavanta Bahçesi

Lavanta Yağı - ve kurutulması

9) Ekinezya (E. Purpurea / E. Angustifolia)

Mor çiçek Ekinezya, yerli Kuzey Amerika bitkisel ilaçlarında "sadık" bir bitkidir. Ekinezya, vücudun bakteriyel ve viral enfeksiyonlarla savaşmasını sağlayan bir bağışıklık uyarıcı etkiye sahiptir. Ticari Ekinezya ürünleri grip mevsiminde yüksek talep görmektedir.

Kızılderililer, kökleri yaraları, böcek ısırıklarını, yanıkları ve hatta yılan ısırıklarını tedavi etmek için kullandılar. Bugün çiçek tomurcukları, soğuk algınlığı ve grip ilacı olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Kuzey Amerika'ya özgü birçok farklı Ekinezya çiçeğinden E. purpurea ve E. angustifolia en çok tercih edilen iki türdür. Bahçenizde güneşli bir yere dikebilirsiniz. Bu iki yıllık bitkiler sadece ikinci sezonlarında çiçek açarlar.

Soğuk algınlığı veya gribi tedavi etmek için taze çiçek tomurcuklarını infüzyon olarak kullanın. Alkolle yapılan bir tentür daha güçlü olarak kabul edilir. Amaç, çiçek tomurcuklarını veya köklerini veya her ikisini de 4-6 hafta boyunca saf, konsantre alkolde ıslatmak ve ardından sıvıyı süzmektir.


10) Karakafes Otu (Symphytum officinale)

Bu, bugün hemen hemen her yerde ot diye ezilen, kuvvetli büyüyen bir başka otsu şifalı bitkidir. Bununla birlikte, karakafes bitkisinin kökleri ve yaprakları geleneksel olarak bağ yaralanmalarını ve kırık kemikleri tedavi etmek için kullanılmıştı. Yaprak ve kök dokusunun diğer kullanımları, artritik ağrıların giderilmesi ve varis ülserlerinin giderilmesi içindir.

Karakafes özü tarihsel olarak aşırı adet akışını, gastrointestinal sorunları ve mide ülserlerini tedavi etmek için dahili olarak kullanılmış olsa da, bugün sadece topikal kullanım önerilmektedir. Bitkideki allantoin doku onarımına ve yenilenmesine yardımcı olabilir. Karakafes yaprağı infüzyonu ile gargara yapmak boğaz ağrılarını ve diş eti hastalıklarını hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Diger Isimleri: merkep kulağı [Türkçe] comfrey [İngilizce] Beinwell [Almanca]

11) Sinir Otu (Plantago majör)

Bu bitki bir yaban ot olarak kabul edilir, ancak antimikrobiyal, antienflamatuar ve yara iyileştirici özellikleri dahil olmak üzere çeşitli tıbbi özelliklere sahiptir. Taze yapraklar ezilir ve yaralarda, böcek ısırıklarında ve cilt yaralarında lapa olarak ağrı kesici ve şifa için kullanılır . Bitkideki allantoin, bir hücre büyümesi destekleyicisidir . Diğer bir biyoaktif bileşik olan aucubin, hafif bir antibiyotiktir ve yüksek mukus içeriği, kırık cildi yatıştırır ve ağrıyı giderir .
Taze yapraklardan demlenen çay büzücüdür ve ishali gidermeye yardımcı olur . Yaprakları yemek, aucubin böbrekler tarafından ürik asit atılımını arttırdığı için gut tedavisine yardımcı olur.
Diger Isimleri: çoban otu, pişik otu, yara otu

12) Sığırkuyruğu (Verbascum thapsus)

Boyu iki metreye kadar uzayabilen bu uzun bitki, yetiştiği her yerde göze çarpar. Ancak şifalı bahçenizde bir yer bulabilirseniz, yaprak ve çiçekleri hasat edebilirsiniz. 2000 yılı aşkın bir süredir solunum yolu hastalıklarını tedavi etmek için kullanılmaktadırlar.
Yaprakları veya Çiçekleri ile mükemmel bir öksürük gidericidir. Bronşite bağlı öksürükleri gidermek için kullanılır. Bitkideki mukus, mukusu gevşetmeye yardımcı olacak ve saponinler, mukusun dışarı çıkmasına yardımcı olacaktır. Enfeksiyon akciğerleri etkilediyse, göğüs tıkanıklığını gidermek için sığırkuyruğu yaprakları sarılır ve içilir.
Kökler, siğiller ve atlet ayağı dahil olmak üzere cilt enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır. Kurutulmuş kökleri öğütün ve etkilenen bölgeye günde birkaç kez uygulayın. Sığırkuyruğu çiçeği çayı siğillerin tedavisinde etkilidir.


Not: Güçlü biyoaktif bileşikler içerdiklerinden tüm bitkiler dikkatli kullanılmalıdır. Toleransınızı test etmek için önce küçük miktarlarla başlayın. Alerjik reaksiyonlara dikkat edin

Yorumlar

yorumunuz iletilmiştir